Четвер, 2018-06-21, 11:43 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Листопад » 27 » Бідного поля багата ягода
11:12 AM
Бідного поля багата ягода

 

До 2014 року в нашій області промисловим виробництвом лісових ягід по суті не займався ніхто, навіть в переліку сільськогосподарських робіт такий вид не фігурував в інформаційних зведеннях.
У 2010 році на околиці Барвинівки Новоград-Волинського району були започатковані роботи із закладання першої плантації садової ягоди сіро-блакитного відтінку, а вже через три роки було зібрано перший її рясний врожай.
За попередніми підрахунками інвестор – ТОВ «БЕТЕК» в реалізацію цього масштабного проекту вклав щонайменше 4 млн. дол.
А взагалі ця ягода має декілька назв, тому що в неї багато близьких родичів і вони одного виду. Одні її називають чорницею лісовою, інші – лохиною, дехто – садовими буяхами. Але точна її назва – щиткова чорниця. Вона штучно виведена в Америці і ніколи не росла в лісах, торф’яниках і болотах України і навіть Європи. Щоправда, в Англії її ще називають голубою ягодою через її забарвлення. Коли ж її вперше привезли в Європу, то також спочатку плутали найменування, і в кожній країні у неї була своя відмінна від інших назва.
На Україні її чомусь порівнюють із російською «голубікою» і назвали «лохиною садовою». Але справа мабуть не тільки у назвах і термінах. Хоча деякі природні закономірності все-таки простежуються. Щиткова чорниця любить поліські ґрунти близькі до лісу і до болота, як і дика лохина. Саме тому перша плантація городньої лохини з’явилася в класичній поліській місцині. А 25 років тому вона виникла в Європі, спочатку в Польщі, потім в Англії, Німеччині і Голландії. Європейцям вона дуже сподобалася за смаком, бо це десертна ягода, вона не вимазує рук та рота, у неї завжди свіжий вигляд і довші терміни зберігання, ніж, скажімо, у чорниці. А в умовах РГС (регульоване газове середовище) до 2 місяців зберігаються окремі її сорти. До того ж вона має такі ж цілющі властивості, як і лісові буяхи. Для того, щоб посаджений кущ заплодоносив потрібно щонайменше 3 роки очікувань і дотримання всіх сучасних технологій.
— Ми побували у багатьох країнах, подивилися як її вирощують в Америці, Польщі, Голландії, і вирішили започаткувати цей корисний бізнес на Україні, — розповідає директор ТОВ «БЕТЕК» Віктор Фарафонов.
Реалізацію інвестиційного проекту було розпочато у 2010 році у Новоград-Волинському районі, а першу ягоду отримали у 2014 році. Цього річ ми збираємо лише другий врожай. Виробництво ще будемо збільшувати, і десь через 2-3 роки хочемо вийти на заплановані показники.
Сам кущ може плодоносити і рости до 60 років, тобто щонайменше півстоліття «ягідний» бізнес ще буде розвиватися у Барвинівці. Це, до речі, найбільша на Україні плантація – 180 га і друга за розмірами в Європі. Але ще 110 га садової лохини закладається поряд, що в сумі складе 290 га. Зараз готується поле, завозяться молоді саджанці, в 2016 році з’явиться ще одна перспективна плантація.
— Чи не варто було б її ще й переробляти? – запитую у нього.
— Ми не займаємося переробкою, тому що ця ягода на 100% продається у свіжому вигляді, європейці так її споживають, — переконує Віктор Анатолійович. – На джеми, варення, компоти там її не закривають, щоправда частково заморожують.
На даний час більше половини ягід експортується в європейські країни, інші – поставляються, як правило, у київські супермаркети. Але перед тим, як попасти з поля на прилавок, лохину дуже довго і ретельно сортують і доводять до кондиційного вигляду. Для цього тут задіяний цілий надсучасний обробний комплекс: холодильники, автоматичні фасовочні лінії, складські приміщення із клімат-контролем. Фасується ягода також у різноманітну ущільнену тару: від 125 гр до 0,5 кг.
Приблизно 70 місцевих жителів задіяні у ТОВ «БЕТЕК» як технічний персонал – це механізатори, оператори, водії, а на збиральні роботи запрошуються сезонні працівники із довколишніх сіл Новоград-Волинського і навіть Баранівського районів. Всі працюючі доставляються на роботу, а потім і додому автобусами підприємства.
Бригадир збиральної бригади Аліса Гончарук стверджує, що збирати ці ягоди набагато простіше, ніж лісові, хоча весь час на сонці. Щоправда поряд є спеціальні укриття від дощу і спеки, є навіть пересувний медпункт. Зараз у бригаді приблизно 150 жінок, трудяться охоче, бо є можливість гарно заробити влітку і восени на збиранні ягід, а взимку – на обрізанні кущів.
Взагалі зараз ягідне поле під Барвинівкою оснащене, як кажуть, за останнім подихом науки. Тут є своя теплостанція і градобійка, тому що попадання граду на зелені кущі «смертельно» небезпечно. Для відлякування горобців встановлені спеціальні «кричалки» із голосами сокола. Щоправда ці ворожі для місцевих птахів голоси накликали багато справжніх соколів, які не розпізнали підробних мотивів.
Є тут своя пасіка і 20 га малини. Висаджена вона була, як кажуть, для асортименту. Але після ретельних підрахунків виявилося, що садову лохину вирощувати вигідніше, тому після осіннього збору ягоди-малини весь малинник буде зрізано і на його місці буде висаджено нові кущі лохини. Хоча із останньою потрібно добре попрацювати, щоб надати їй товарного вигляду.
Головний технолог ТОВ «БЕТЕК» Олена Ворожбит переконує, що садова лохина тендітна десертна ягода. Її потрібно правильно зібрати, відсортувати, упакувати та зберігати. Це довгий процес, він потребує чітких технологічних етапів, які в переважній більшості автоматизовані. Важливо також на всіх цих етапах витримувати спеціальний температурний режим. Наприклад, продукція із поля охолоджується від +30 до +2 градусів Цельсія, і таке швидке охолодження відразу знищує дрібних комах і мікроорганізми. Ягода повільніше починає дихати і відповідно довше зберігається. Крім того, вона ретельно сортується. На лінії відбирається м’яка, дрібна, зелена, некондиційна лохина, а на виході з’являється якісна продукція.
Ягідний прорив в економіку області і району значно її оживив.
— Це надто нова сфера діяльності для сільськогосподарської галузі району вирощування ягідних культур, — розповідає начальник управління агропромислового розвитку Новоград-Волинської РДА Василь Ткачук. – Тут, до речі, задіяне крапельне зрошування, підведене до кожного плодового куща, вода подається цілодобово за графіком і за необхідною потребою. А головне – є високооплачувана і стабільна робота для місцевих жителів, виплата орендної плати власникам земельних паїв і, звичайно, потужна сплата необхідних платежів до бюджетів. Для цього поліського району це дуже важливо, адже «живих» підприємств тут залишилося дуже мало, відповідно робочих місць також. А в сезон збирання ягід ТОВ «БЕТЕК» набирає до 1,5 тисячі працівників, які працюють ціле літо і восени із гідною оплатою праці від 150-200 грн. в день.
До речі, тут не дуже родючі ґрунти. Врожаї зернових, скажімо, низькі, а ця ягода якраз дуже любить такі бідні піщані поліські ґрунти, це для неї можна сказати ідеальні умови. Тому це дуже вдала інвестиція для Новоград-Волинського району і,мабуть, для всієї області. За попередніми підрахунками інвестори вклали в цей проект, а значить і в економіку області приблизно 4 млн. дол., — каже Василь Олександрович.
Із його словами важко не погодитись.

Категорія: Ліс | Переглядів: 276 | | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |