Субота, 2018-06-23, 5:12 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Лютий » 25 » Чим корисний кизил
1:34 PM
Чим корисний кизил

 

Завдяки ряду корисних властивостей, кизил часто застосовують у народній медицині для попередження і лікування багатьох недуг і захворювань.


Плоди кизилу вважаються цінними в біологічному відношенні. В їх м’якоті міститься: від 10 до 17% цукру (глюкоза і фруктоза); до 3,5% органічних кислот (яблучна, лимонна, бурштинова); дубильні, пектинові й азотисті речовини, флавоноїди (1-5%); вітаміни С (50-160 мг%) і Р, провітамін А; ефірне масло, фітонциди, багато солей заліза, калію, кальцію, магнію та сірки. За вмістом вітаміну С кизил іноді перевершує чорну смородину — 100 г його ягід міститься 50 мг аскорбінової кислоти. У кісточках кизилу знаходиться до 34% жирних олій. У корі — глікозид корін, дубильні речовини, яблучна та інші органічні кислоти. У листі містяться вітаміни Е і С.
Кора і коріння кизилу містять глікозид, конін, діючий як протималярійний засіб. Якщо хворого лихоманить, то можна дати йому випити настій квітів, плодів, кизилового соку. Свіжої корою і відваром подрібнених кісточок, вийнятих з плодів кизилу і злегка підсмажених, лікують нариви.
У листі кизилу міститься до 14% таннидів, завдяки яким кизил має жовчогінні та сечогінні властивості: для приготування настою 1 ст. ложку листя залити 1 склянкою гарячої води, Тримати в закритій емальованому посуді на водяній бані 15 хв., охолодити 45 хв., процідити і обсяг отриманого відвару довести до початкового кип’яченою водою. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди. При проносі: 1 ст. ложку плодів залити 1 склянкою окропу і одержаний настій приймати протягом одного дня.
Завдяки вмісту в них пектинам ягоди кизилу прискорюють процес очищення організму від продуктів метаболізму. Кизил сприяє виведенню щавлевої та сечової кислоти.
При цукровому діабеті рекомендують регулярно вживати сік зі свіжих плодів кизилу: спочатку по 50-70 г за 30 хвилин до їжі, при добрій переносимості дозу поступово збільшують до 1 склянки.
Цілющі властивості кизилу використовуються для лікування подагри, недокрів’я, для відновлення обміну речовин в організмі людини. Одна столова ложка подрібненого листя і гілочок, настояних на воді (столова ложка на склянку окропу), позбавить вас від нездужань, якщо ви будете пити по чверті склянки три рази в день.
При ревматизмі: 1 ч. ложку коренів залити 2 склянками води, відварити 15 хв., настояти, закутавши, 2 години і процідити. Приймати по 2 ст. ложки 3 рази на день. При авітамінозі: 1 ст. ложку плодів залити 2 склянками гарячої води, кип’ятити 30 хв., процідити гарячим і обсяг отриманого відвару довести до початкового кип’яченою водою. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день. Для дітей можна варити кисіль з розрахунку 3 ст. ложки розмочених або свіжих плодів на 1 склянку води. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди.
При застудах вживають кизилове варення, а сушені і свіжі плоди кизилу - при ангіні, грипі, скарлатині, корі і рахіті.
Кизил, також, має екологічні властивості, так як добре очищає повітря від шкідливих бактерій і комах.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 274 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |