Четвер, 2018-06-21, 11:45 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » Цілюща сила природи

 

Коноплі, або Cаnnabis, із латини перекладається як «корисні». Основними діючими речовинами рослини є понад 60 різновидів канабіноїдів — хімічних речовин, які володіють психотропними та цілющими властивостями. На території України коноплі використовували дуже давно, з них виготовляли олію, використовували у виробництві паперу, тканини, одягу та взуття, а так само прядива — міцної волокнистої основи тросів, канатів і мотузок.


Сама конопляна олія зі зрілого насіння не містить наркотичних речовин, властивих листю цієї рослини. У Київській Русіїї вважали такою само звичайною частиною раціону, як зараз соняшникова, а обсмаженим насінням ласували навіть діти. У наш час конопляну олію можна придбати в супермаркетах, у магазинах екопродуктів, на продуктов ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 235 | Дата: 2015-07-29

 

 

Страус африканський — найбільший у світі птах, що має крила, але не здатен до польоту. Та не дивлячись на своє іноземне походження страус чудово прижився до кліматичних умов України. За швидкості і тривалості свого бігу страуси ледь поступаються коням. Завдяки досить тривалого утримання в домашніх умовах, ці птахи найбільш кмітливі, слухняні і легко адаптуються до нових умов середовища. Страуси вільно переносять холод (–25 ... –30 градусів).


Цінністю страуса є усе, що він має. Шкіра, яйця, м’ясо, жир, пір’я перетворює страусівництво у безвідходне виробництво, а також відкриває широкі горизонти для науковців, дієтологів, декораторів та виробників косметики.
М`ясо страуса є дуже корисним, адже воно містить речовини, що підвищують імунітет і попереджує багато захворювань.
Головними властивостями м`яса є:
• низький рівень ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 450 | Дата: 2015-07-29

 

 

Сік цибулі буквально насичений біологічно активними речовинами та сполуками. Зокрема, це цукри — їх у ньому більше, ніж у яблуках і грушах, інулін — полісахарид, дуже важливий для обміну речовин; білки, жири, ферменти; алкалоїди; сапоніни; ефірні олії, органічні кислоти та харчові волокна; вітаміни: каротин, С, Е, Н, К, РР, групи В; мінерали: калій, кальцій, магній, сірка, натрій, фосфор, хлор, залізо, алюміній, бор, йод, кобальт, марганець, мідь, нікель, рубідій, фтор, хром, цинк тощо.


Крім того, цибуля містить багато фітонцидів — речовин, що забезпечують рослинам імунний захист і пригнічують ріст та розмноження грибків, бактерій і вірусів. Тож, коли ми вживаємо цибулю чи сік із неї, ці фітонциди починають захищати й нас: вони активно знищують стрептокок ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 228 | Дата: 2015-06-26

 

 

Чайний гриб — це природний антибіотик. Він має виражені протизапальні властивості, тому чайний гриб застосовують для лікування інфекційних та бактеріальних уражень організму (грип, ГРВІ, кон’юнктивіти, кишкові інфекції). Кориснів ластивості чайного гриба уможливлюють його застосування в косметології — ним лікують вугрови й висип, фурункульози, алопецію, грибкові ураження нігтів та шкіри.


Використовують чайний гриб для схуднення: напій стимулює метаболізм, прискорюєо бмін у клітинах і тканинах, усуває надмір солей і рідини. Чайний гриб володіє і знеболювальними властивостями: настоєм полощуть рот у разі зубного болю, змочують шкіру після отримання сонячного опіку. Корисні властивості чайного гриба використовують для профілактики та лікування атероск ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 288 | Дата: 2015-06-26

 

 

Коли можливість повноцінно займатися городом відсутня, то господаря радують найулюбленіші культури початківців-садівників, як зелень в кімнаті. До речі, вирощування зелені взимку — це не тільки зелена цибуля на підвіконні, а також озимий часник, петрушка, кріп, салат, селера, кінза, базилік, щавель або навіть гірчиця, які можуть рости як на балконі, так і на підвіконні.


Для вирощування зелені головне завдання — це забезпечення належного рівня освітлення та опалення. Оптимальна температура становить 18-22 градусів за Цельсієм. Світловий день повинен бути не менше 14 годин. А це значить, що може знадобитися додаткове облаштування приміщення.
Використовувати для освітлення лампи розжарювання не варто, так як вони дають мало світла, але можуть перегрів ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 197 | Дата: 2015-06-26

 

 

Білки за своєю природою дуже розумні тварини: вони точно знають толк в горіхах. Власне, людині теж не властиво відставати, і тому вона черпає всю «горіхову» користь для зміцнення здоров’я і підтримки краси.


Горіхи — хороше джерело білка, амінокислот, жирів, мікроелементів, А, В і С та інших вітамінів.
Вони складають необхідний раціон для розвитку дітей, фізичної сили спортсменів, входять до складу різних дієт і є прекрасним ласощами для будь-якої людини. З медичної точки зору, як зазначив сам Гіппократ, горіхи допомагають також при захворюваннях нирок, печінки і шлунка. Амінокислота аргінін живить мозок і бере участь в будівництві білка, вона покращує кровообіг, збагачує й зміцнює імунну систему. Такі мікроелементи, як фосфор і кальцій, відповідають за формування кісток і зміцнення зубів, натрій нормалізує тиск, магній покращує роботу серця ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 234 | Дата: 2015-05-28

 

 

Пророщені (пророслі) зерна злаків і бобових давно вже рекомендуються представниками науки про здорове харчування. Адже про їхню користь людство знало давно. Гіппократ, індійські йоги і навіть наші предки в Стародавній Русі вживали ці зерна в їжу (готували каші, киселі, додавали в супи, квас, варили пиво).


У наш час дуже багато прихильників здорового харчування самі пророщують зерна, вживаючи їх у вигляді салатів або окремим блюдом. Годяться для цього практично всі види культур, які присутні в раціоні харчування людини: пшениця, жито, ячмінь, всі види бобових, насіння соняшнику, арахіс.
Вважається, що пророщене зерно має в собі набагато більше звичайних вітамінів і прекрасно впливає на роботу організму в цілому, оскільки такі зерна є продуктом підвищеної біологічної цінності, в якому сконцентрована жива активна енергія та цінні поживні речовини, що відновлюють орган ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 235 | Дата: 2015-05-28

 

 

Крес-салат - один з найневибагливіших продуктів, а скільки від нього користі! Він і від весняного авітамінозу вбереже, і від онкологічних захворювань захистить.
Найширше застосування крес-салат знайшов, звичайно ж, в кулінарії. Його свіжий гострий смак нагадує гірчицю, редьку і хрін разом узяті. Так як цей овоч листовий, то йому завжди знайдеться місце в салаті і бутербродах, м’ясних і овочевих стравах. З нього готують супи і заправки, соуси, підливи. Цю рослину додають у страви з риби, яєць та сиру.
Склад і корисні властивості крес-салату
Маленькі хрусткі листочки крес-салату майже на 90% складаються з води, проте в них міститься і клітковина, і складні вуглеводи, і білки, і достатня кількість жирів. А його вітамінно-мінеральному складу можуть позаздрити навіть апельсини. Цей апетитний ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 255 | Дата: 2015-04-23

 

 

Батьківщиною цієї корисної рослини вважається Персія. Шпинат був дуже популярним вже за часів Середньовіччя — його вживали в їжу свіжим, відвареним і тушкованим. У 16 столітті культивували кілька сортів шпинату, які використовували переважно в лікувальних цілях — для поліпшення травлення.


У нашій країні найпопулярнішими є три сорти шпинату. У «Вікторії» округлі товсті листи з кучерявим краєм, пофарбовані в темно-зелений відтінок, з блискучою поверхнею. Шпинат «Велетенський» має середні компактні розетки видовженого блідо-зеленого листя. У сорту «Годри»» розетки середньої величини, листя досить щільні.
Свіже листя шпинату містять багато каротину (провітаміну А), вітаміни групи В, Р і РР, аскорбіно ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 259 | Дата: 2015-04-23

 

 

Чай — це не лише смачний напій, відомий своїми тонізуючими властивостями, але і справжній цілющий еліксир, який допомагає відновити імунітет, продовжити молодість і поліпшити загальний стан організму. Чай c розмарином здавна відомий як загальнозміцнюючий засіб, здатний допомогти при розладах статевої системи, дерматитах, застуді, хворобах судин і серця. Незамінний він і при застуді, оскільки має противірусну і жарознижуючу властивість. Якщо ви піклуєтеся про своє здоров’я, але не бажаєте приймати традиційні «синтетичні» препарати, то зверніть увагу на цей не лише корисний, але і смачний напій.


Зелений чай з розмарином
Відвар розмарину використовують тоді, коли потрібне лікування гострих і запущених захворюва ... Читати далі »

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 220 | Дата: 2015-03-25

 
« 1 2 3 4 5 6 »
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |