Четвер, 2018-06-21, 11:39 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2014 » Лютий » 26 » Гарбузова олія – еліксир здоров’я
10:00 PM
Гарбузова олія – еліксир здоров’я

Про лікувальні властивості олії гарбуза, яку отримують із насіння рослини, відомо здавна. Зокрема, в Австрії — країні, де розпочали її ручне виробництво, — олію цінували настільки, що навіть був виданий спеціальний указ про те, що ця олія має застосуватися винятково як лікарський засіб і продаватися тільки в аптекарських крамницях. Також на цінність гарбузової олії вказувала її вартість: у середньовічній Європі 200 мл прирівнювалися до вартості масивної золотої обручки.

Гарбузова олія має протизапальну, ранозагоювальну дію, нормалізує кислотність шлункового соку, тому досить ефективна як профілактичний та лікувальний засіб за таких захворювань, як гастрит, езофагіт, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, коліт, ентероколіт, гастродуоденіт. Завдяки високому вмісту вітамінів А та Е вона сприяє поліпшенню зору, має імуностимулювальні властивості, поліпшує функціонування жіночої та чоловічої статевої системи. Крім того, гарбузова олія вирізняється досить багатим мінеральним складом (понад 50 макро- і мікроелементів). Зокрема, багато в ній цинку й магнію. Як відомо, достатній уміст цинку в організмі забезпечує повноцінний розвиток і роботу мозку та опорно-рухового апарату. Магній, як і цинк, бере участь у виробленні організмом інсуліну, регулює діяльність нервової, м’язової, серцево-судинної та сечовивідної систем. Достатнє надходження в організм магнію значно знижує ризик виникнення захворювань передміхурової залози, сечокам’яної хвороби, атеросклерозу та цукрового діабету.
Гарбузова олія також є джерелом селену та заліза, що відіграють важливу роль у синтезі гемоглобіну; кальцію і фосфору, які потрібні для повноцінного формування та функціонування кісткової і хрящової тканин.
Гарбузову олію застосовують і для профілактики та лікування захворювань органів дихання, за проктиту, геморою, безсоння, головного болю, кольпіту, ерозії шийки матки. Корисно вона й у разі захворювань молочних залоз, запалення яєчників. Жінкам рекомендується вживати її під час передменструального болю та в клімактеричний період.
До того ж у народній медицині гарбузову олію з давніх пір застосовують як засіб, що поліпшує роботу печінки й жовчного міхура. Адже комплекс натуральних фосфоліпідів, ненасичених жирних кислот, флавоноїдів та вітаміни Т, А, Е, що входить до її складу, нормалізує процес жовчовиділення, відновлює структуру печінки, захищаючи її від утворення жирових відкладень та запобігає розвитку запальних процесів у ній, а також у жовчному міхурі та жовчовивідних шляхах. Саме тому регулярне вживання в їжу гарбузової олії дуже корисне за таких захворювань, як жовчнокам’яна хвороба, жирова дистрофія печінки, холецистит, холецистохолангіт, дискінезія жовчовивідних шляхів, вірусний гепатит тощо.
Крім того, у цьому продукті міститься велика кількість вітаміну F, жирних кислот Омега-6 і Омега-3, що благотворно впливає на роботу серця, стан судин, нормалізує діяльність травної, ендокринної та нервової систем, сприяє очищенню організму від шкідливих речовин, шлаків, радіонуклідів, токсинів та канцерогенів. До речі, цю олію застосовують й для позбавлення від гельмінтів.
Таким чином, завдяки поєднанню вищеописаних властивостей гарбузова олія за регулярного вживання може принести відчутну користь у профілактиці та лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, анемії, аритмії, ішемічної хвороби серця, інфаркту, інсульту, підвищити імунітет, підтримувати в нормі гормональну систему людини. Тобто вона є справжнім еліксиром здоров’я.
Крім усього вищесказаного, слід зазначити, що гарбузова олія — це чудовий косметичний засіб, який входить до складу кремів та бальзамів для обличчя й тіла. Вона м’яко діє на шкіру, заспокоює її, знімає подразнення і запалення та запобігає передчасному старінню шкірних покривів.
Цілющі рецепти з олії гарбуза
У разі жовчнокам’яної хвороби, холециститу, дискінезії жовчовивідних шляхів народна медицина рекомендує щодня вранці вживати по 1 ч. л. гарбузової олії.
За гепатиту, зокрема алкогольного та вірусного, і цирозу печінки приймають олію так само, як у попередньому рецепті, але вже по 2 ч. л. Курс — 700 — 900 мл продукту.
Після складних операцій, що вплинули на роботу печінки, гарбузову олію приймають по 1 ч. л. через день протягом року.
Якщо чоловік регулярно їстиме гарбузове насіння чи прийматиме по 1 — 2 ч. л. олії на день, то його сексуальне здоров’я завжди буде в нормі. У разі ж зниження статевої функції чи простатиту гарбузову олію треба приймати по 1 — 2 ч. л. 3 — 4 рази на день перед їдою, а на ніч ставити мікроклізми чи вводити в пряму кишку тампони, просочені нею, зробивши перед цим звичайну клізму з водою. Для олійної клізми достатньо взяти 1 ст. л. гарбузової олії й швидко розмішати її в 0,25 склянки теплої води, вводити за допомогою маленької дитячої «груші» чи великого одноразового шприца (без голки). Після цього потрібно прилягти на 12 — 15 хв. Робити таку процедури кілька тижнів, залежно від тяжкості стану.
Таким самим чином, як і в попередньому рецепті, слід застосовувати гарбузову олію за геморою, проктиту, тріщин прямої кишки, закрепів та колітів. Курс: 10 — 15 днів, за потреби його можна повторювати.
У разі гельмінтозу також поєднують внутрішнє вживання гарбузової олії (по 1 ч. л тричі на день) з мікроклізмами. На курс потрібно 400–600 мл продукту. Під час зараження гостриками олію слід приймати вранці натщесерце.
Максимального лікувального ефекту в даному разі можна досягти, одночасно приймаючи олію і вживаючи насіння гарбуза, а також часто приправляючи їжу корицею чи кмином.
За гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки реко­менду­ється приймати по 1-2 ч. л. гарбузової олії 3 — 4 рази на день за годину до їди. У разі атеросклерозу, а також для його профілактики двічі на рік приймають по 1 ч. л. олії 3 — 4 рази на день за годину до їду. Загальна кількість олії на курс — близько 600 мл.
За алергійного нежитю протягом двох тижнів слід закапувати в ніс по 6 — 7 крапель гарбузової олії в кожну ніздрю. Одночасно слід уживати по 1 ч. л. тричі на день за 1 годину до їди.
У разу циститу приймати по 8 — 10 крапель тричі на день. Курс — 1 місяць. За укусів комах, вугрів, герпесу, грибів, діатезу, екземи, дерматиту олію приймають по 1 — 2 ч. л. тричі на день за 1 годину до їди. Одночасно слід обробляти уражені ділянки шкіри. Для цього їх спочатку миють з милом, потім обережно просушують серветкою і лише потім змащують олією. Повторювати таку процедуру — 4 рази за день. Курс — 1 місяць.
У разі хімічних та термічних опіків до уражених місць слід прикладати марлеві пов’язки, просочені олією.
Увага! Через потужні жовчогінні властивості гарбузову олію не слід уживати у великих кількостях людям, які страждають від калькульозних холециститів. А за цукрового діабету потрібно проконсультуватися з лікарем. Крім того, у деяких випадках може спостерігатися індивідуальна непереносимість цього продукту.
Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 575 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |