Субота, 2018-06-23, 5:08 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Січень » 28 » Їжа без хімії. Все, що потрібно знати про органічні продукти
3:31 PM
Їжа без хімії. Все, що потрібно знати про органічні продукти

 

Сьогодні як ніколи актуально стежити за собою і своїм здоров’ям, звертати увагу на склад та походження продуктів харчування.
Консерванти, барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку та інші синтетичні домішки чужорідні людському організму і є додатковим навантаженням для нього. Що стосується свіжих овочів і фруктів, то нітрати і пестициди небезпечні не лише для здоров’я людини, але і для довкілля. Саме тому, як альтернатива звичайним продуктам, існують органічні. І якщо на Заході кожен пересічний громадянин розбирається в продуктах категорії Organic, то в Україні мало хто знає, що таке органічні продукти, які їх переваги і як їх відрізнити на полицях магазинів.

 

Що таке органічний продукт?

Якщо на упаковці харчового продукту ви прочитаєте слово «Органічний», не поспішайте уявляти шкільні уроки з органічної хімії.
Органічний продукт — сертифікований продукт, вироблений без використання мінеральних добрив, синтетичних пестицидів, ГМО, штучних барвників, ароматизаторів, консервантів.
Замість хімії на органічних господарствах використовуються натуральні методи: перегній, компост, біопрепарати, зелені добрива (сидерати), рослинні настої та ін. Тварини на органічних господарствах регулярно вільно випасаються і харчуються органічними кормами без ГМ-компонентів, гормонів росту, антибіотиків.
Органічний продукт повинен мати підтверджувальний сертифікат, виданий акредитованим незалежним органом контролю, а також спеціальне маркування на упаковці.
В залежності від країни, органічні продукти можуть називатися по-різному: наприклад, приставками «Біо (Bio)» вони позначаються в Німеччині і у Франції, звуться «Еко (Eko)» в Голландії і Скандинавських країнах, іменуються «органічними(Organic)» в США, Великій Британії і Японії.

Де підтвердження, що продукт без хімії, органічний і взагалі безпечний?

Органічний продукт виробляється за певними органічними стандартами і має підтверджувальний сертифікат. Для отримання «органічного» статусу господарство повинне пройти безліч перевірок для того, щоб переконатися у безпеці кінцевого продукту. Будьте впевнені: товар класу органік контролюється від зерна до прилавка. Наприклад, якщо фермер виявив бажання виростити органічні овочі, він звертається до сертифікуючого органу і подає заявку. Далі, інспектор органу контролю бере проби землі для визначення в ній залишків пестицидів і інших шкідливих речовин, підвищений вміст яких може заборонити вирощування органічної продукції на цьому місці. Обов’язково враховується місце розташування ферми: подалі від промислових зон, полів з генетично модифікованими культурами. Якщо все добре, фермер вирощує продукцію за органічними стандартами, застосовуючи такі безпечні і екологічні методи як: сівозміна (зміна культур), мульчування (натуральна підстилка для збереження вологи і обмеження росту бур’янів), ручна прополка (і ніяких гербіцидів!), перегній, застосування корисних комах, рослин-приманок та ін. В цілому, вирощувати органічну продукцію — це мудра праця і велике мистецтво. Кожне господарство може проходити перехідний період в середньому від 1 до 3 років, впродовж якого продукція вирощується за органічними стандартами, а земля звикає до нового «органічного» життя. При успішній інспекції органами контролю фермеру видається сертифікат на 1 рік, який надає йому право називати його продукцію органічною і позначати її «органічним» логотипом. Далі, в режимі регулярних перевірок сертифікуючих органів органічний статус підтверджується і подовжується.
Базові стандарти виробництва органічної продукції визначає IBS (IFOAM Basic Standarts), що перекладається як базові стандарти Міжнародної федерації руху за органічне сільське господарство. Далі, на місцевому рівні існують свої організації, акредитовані IFOAM і вповноважені сертифікувати органічне. У свою чергу, на державному рівні також регулюється питання органіки. Наприклад, в Європейському Союзі діє Постанова Ради (ЄС) 834/2007, що стосується органічного виробництва і маркування харчових продуктів. Незважаючи на молодість органічного ринку, спостерігається його стрімкий розвиток, що призводить до того, що в таких країнах, як Велика Британія, Німеччина, США, можна знайти органічні аналоги практично будь-якої продукції : від зелені і крекерів до косметики, серветок і одягу.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 301 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |