Субота, 2018-06-23, 5:07 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2014 » Грудень » 24 » Капуста та її корисні властивості
10:54 PM
Капуста та її корисні властивості

 

Капуста за вмістом білків багатша моркви і буряка, а капустяний білок є джерелом незамінних амінокислот, які необхідні нам для кровотворення, росту і відновлення тканин, стимуляції функцій нирок, наднирників, щитовидної залози. Багата капуста і вітаміном С, який зберігається в качанах протягом 7-8 місяців! Для діабетиків цей овоч теж корисний — в капусті немає крохмалю і дуже мало сахарози.


Капуста — універсальний продукт. Її можна вживати в сирому вигляді в різноманітних салатах, тушкованою — з грибами, чорносливом, м’ясом, вареною — в борщах, юшках. З неї виходить прекрасна начинка для пирогів і зраз. Особливо корисна квашена капуста. Вітаміну С в ній навіть більше, ніж у свіжій. Рецептів заквашування дуже багато. Але є кілька секретів, щоб капуста вдалася. Квасити капусту потрібно в дні зростаючого місяця і солити нейодованої сіллю. Намагайся добре утрамбовувати капусту, щоб з’явився сік, і не накривай відразу щільною кришкою. В квашену капусту можна додати яблуко, зерна фаната і родзинки.
Види капусти:
Пекінська, або салатна. На відміну від салату, «пекінка» зберігає вітаміни протягом всієї зими. За вмістом поживних речовин, дієтичним властивостям і смаковим якостям вона перевершує інші види капусти.
Червонокачанна містить антоціан, який надає специфічний гострий смак. У цій капусті майже в два рази більше клітковини, ніж в білокачанної.
Савойська. В її листі немає жорстких прожилок, тому вона ніжна на смак і ідеально підходить для дієтичного харчування дітей і літніх людей.
Брюссельська. Особливо підходить майбутнім мамам — в ній багато фолієвої кислоти і вітаміну С. Качанчики використовують як для приготування страв, так і для їх прикраси.
Білокачанна містить метілметіонин, корисний при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, колітах, гастритах і млявості кишечника.
Кольрабі. Цей стеблеплод містить тартроновую кислоту, яка не дає переробляти організму вуглеводи з їжі в жир, що дуже важливо при ожирінні.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 231 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |