Четвер, 2018-06-21, 11:39 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2014 » Квітень » 25 » Корисні властивості каперсів та їх використання в лікувальних цілях
9:08 PM
Корисні властивості каперсів та їх використання в лікувальних цілях

Каперси - досить екзотичне і не всім відоме блюдо. Однак, незважаючи на це, каперси і сам чагарник, на якому вони зростають - каперсник - безперечно заслуговує уваги і ретельного розгляду. Саме про корисні властивості каперсів та їх використання в лікувальних цілях ми сьогодні і поговоримо.


Насправді те, що ми звикли бачити на прилавках магазинів у яскравих банках, є лише ще не розкритим бутоном, пофарбованим, як правило, в темно-оливковий колір і нагадує за формою невелику ягідку.
А от сам каперсник - рослина досить цікава, його історія сягає корінням глибоко в минуле. Використовувати смакові якості каперсів, а пізніше і лікувальні властивості люди почали дуже і дуже давно. Походження такої назви для цього колючого цілителя породжує безліч припущень і легенд. Одна, що здається найбільш реалістичною, свідчить, що каперснику дав його ім’я острів Кіпр, на якому він в достатку виростав, адже по-грецьки назва острова звучить як «Кіпрос». Звичайно, у цій здогадці є частка правди, але варто врахувати також, що каперсник ріс і на Кавказі, і в Азії в Центральній її частини, і в Криму. Таким чином, така здогадка піддається великому сумніву з боку вчених.
До речі, не дивно, що каперсник поширився по такій великій території з абсолютно різноманітними кліматичними умовами. Це легко пояснюється невибагливістю рослини: вона здатна жити навіть на гладких каменях, скелях, кам’яних плитах. Цвіте цей чагарник протягом усього літа, і весь цей час його нектаром харчуються бджоли. А ось пташкам залишається поїдати тільки невеликі за розміром ягідки, але їм і цього вистачає, вони шанують ці ягідки за найбільші ласощі на землі.
Роль каперсника в медицині була повністю оцінена лише недавно, до цього люди використовували цю рослину виключно як добавка в їжу. Втім, деякі народи передавали із покоління в покоління деякі рецепти відварів і настоїв із каперсника. Наприклад, стародавні греки лікували хвороби суглобів за допомогою бутонів цього чагарнику - тих самих каперсів, які зараз широко використовуються в готуванні.
Народи, що населяли Кавказ, твердо знали, що кора каперсника допомагає від ревматизму та болю в спині.
У Середній частині Азії активно практикувалося використання каперсів в лікувальних цілях, зокрема для лікування такої хвороби, як зоб. Сік, вичавлений з бутончиків, розводили в необхідній пропорції з водою і приймали такі ліки кілька разів на день. До речі, ці народи інтуїтивно підібрали абсолютно правильний засіб, адже в плодах рослини знаходиться величезна кількість йоду.
Корисні властивості каперсів полягають не лише у великому вмісті йоду в них, а й високому рівні вітамінів груп А, B, C, E і K. Вони багаті також кальцієм, магнієм, селеном, фосфором і залізом. Зате і дівчатам, схибленим на різних дієтах, не варто побоюватися цих безневинних ласощів: вони дуже низькокалорійні: в 100 грамах продукту міститься всього 23 ккал.
Тому, навіть зараз різні частини каперсника використовуються в нетрадиційній медицині для лікування різних захворювань навіть в наші дні. Наприклад, знахарки і цілительки радять застосовувати сік каперсів проти ран, які довго не загоюються. Від цукрового діабету в наші дні можна легко позбутися, якщо пити регулярно настій або відвар з молодих гілочок і листя цієї цілющої рослини.
Ви страждаєте хворобами ясен і порожнини рота - це теж не проблема, варто тільки взяти собі за звичку жувати свіжозібрану кору каперсника, і хвороба піде сама собою.
Підвищений артеріальний тиск добре виліковується відваром з кори, коренів і квітів каперсника, ймовірно, через те, що до складу їх входить рутин.
Багато народних рецептів виправдовують себе, це вже давно доведено науковими фактами і дослідженнями. Так, наприклад, великий вміст в каперса кверцетину сприятливо впливає на шкіру, знімаючи роздратування від алергії. Крім того, каперси знижують ризик виникнення онкологічних захворювань, завдяки тому ж кверцетину. Цей складний процес в двох словах пояснюється тим, що кверцетин допомагає організму утримувати в порядку структуру ДНК, яку прагне зруйнувати подібне захворювання. Таким чином, давня звичка приймати каперси всім жінкам дійсно має під собою реальний ґрунт.
Справедливості заради треба відзначити, що цей корисний для організму кверцетин міститься і в яблуках, і в малині, проте в каперснику його міститься в рази більше.
Дуже часто фахівці рекомендують приймати каперси перед їжею, якщо людина страждає відсутністю апетиту. Навіть самий недовгий курс лікування приносить багаті плоди.
Втім, каперси відомі в першу чергу не своїми дивними лікарськими властивостями. У першу чергу його цінують за його смакові якості.
Додавати каперси в їжу люди почали ще з найдавніших часів - це підтверджують старовинні книги з кулінарними рецептами. Вже тоді люди розуміли, що свіжі каперси мають не дуже приємний, навіть злегка гіркуватий смак, а ось проста обробка прибирає гірчинку і робить блюдо неймовірно смачним.
Як правило, каперси або солять, або маринують; в такому вигляді вони здатні додати приголомшливо пікантний смак м’ясним стравам, рибним, легка гострота цієї смакової добавки робить смак салатів, соусів і маринадів незабутнім.
Згідно старовинними рецептами, додавання каперсів в блюдо - завершальний штрих. Іноді навіть каперси можуть замінити собою сіль, як, приміром, у борщі чи солянці.
Фантазія кухарів і кулінарів у використанні і поєднанні каперсів з іншими продуктами не знає зупину, тут можна експериментувати нескінченно довго. Однак деякі продукти зарекомендували вже себе як дуже гармонійно поєднуються з цією речовиною: це в першу чергу курка, баранина, яловичина, селера, солодкий перець, сир, макарони, і багато, багато іншого. Однак класикою жанру вважаються салати з каперсами: ці маленькі бутончики додають в салат пікантності, і, звичайно ж, вітамінів і корисних речовин.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 271 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |