Понеділок, 2018-06-18, 6:46 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2014 » Вересень » 18 » Корисні властивості шпинату
10:55 AM
Корисні властивості шпинату

 

Вважається, що шпинат родом з Близького Сходу, де його почали вирощувати ще до н.е. Значна кількість вітамінів і мікроелементів, що містяться в шпинаті, робить його цінним доповненням до раціону для людей різного віку.


Шпинат використовують у дієтичному харчуванні при порушенні функцій нервової системи, при недокрів’ї та анемії, цукровому діабеті і при гіпертонічній хворобі. Шпинат має послаблюючу, тонізуючу, сечогінну та протизапальну дію. Протипоказано вживання шпинату лише людям, що страждають від жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороби та подагрою.

У корисні властивості шпинату входить вітаміну С. Зелень шпинату містить також цілий комплекс вітамінів Д, Е, В1, В2, Р, РР і К, мінеральних речовин. Зелень шпинату багата органічними кислотами, у великій кількості містить білки і каротин. Тільки квасоля і горох містять рослинного білка більше, ніж зелень шпинату. За кількістю вмісту фолієвої кислоти цей овоч поступається лише петрушці. За калорійністю 220 гр зелені шпинату дорівнюють одному курячому яйцю. Високий вміст токоферолу (вітаміну Е) в зелені шпинату (2,5 мг/100гр), допомагає організму протистояти передчасному старінню. Кальцій, яким так багатий шпинат, зміцнить кістки і зуби, залізо і хлорофіл поліпшать стан крові. Залізо,що в значних кількостях містяться в зелені шпинату, є відмінним профілактичним засобом проти анемії.

Завдяки високому вмісту протирахітного вітаміну Д, шпинат входить в дитяче меню в багатьох країнах. Шпинат також рекомендований дітям, що відстають у розвитку. Вживання шпинату показано вагітним і людям, що перенесли важкі захворювання, при виснаженнях. Вживання шпинату в будь-якому вигляді — свіжому, переробленому, замороженому, благотворно діє на зуби і ясна, рекомендовано при туберкульозі.

Корисні властивості шпинату також підсилюють перистальтику кишечника і надають легку послаблювальну дію, відновлюють нормальну роботу кишечника і виводять шлаки з організму, французи називають шпинат «мітлою шлунка». У листі шпинату містяться споніни, що сприяють поліпшенню роботи кишечника. У народній медицині із зелені шпинату готують відвар, який вживають при млявій роботі кишківника і для порушення функцій травних залоз.

Регулярне вживання шпинату гальмує розвиток онкологічних захворювань. Крім того, шпинат успішно застосовується для лікування променевої хвороби.

У вживанні шпинату є свої застереження. Шпинат використовують в їжу до стрілкування — після в ньому накопичується щавлева кислота та шкідливі азотисті солі. Зрізаний шпинат краще не зберігати більше двох днів, а переробити — законсервувати, заморозити, засушити.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 278 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |