П`ятниця, 2018-06-22, 1:56 PMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2014 » Листопад » 26 » Корисний фрукт — хурма!
10:27 PM
Корисний фрукт — хурма!

 

Хурма — це дієтичний продукт. Завдяки наявності в ній пектину, її часто рекомендують вживати за розладів травлення. Крім того, вона сприяє зміцненню легенів і поліпшує їхнє функціонування. Її рекомендують людям із серцево-судинними захворюваннями: глюкоза й фруктоза, які вона містить, здатні підтримати роботу серця. До того ж цей фрукт має й бактерицидну дію, очисні властивості, корисний для щитоподібної залози, печінки, жовчного міхура тощо.



Як вибирати та зберігати
Вибираючи хурму, слід бути дуже уважним, оскільки є велика ймовірність купити занадто стиглі чи недостиглі плоди. Перше, на що слід звернути увагу, — це цілісність фруктів. На поверхні хурми має бути мінімум чорних плям. Крапки та плями вказують на те, що хурма почала псуватися й довго не пролежить. У разі придбання недозрілих плодів покладіть їх у прохолодне місце — через день-два хурма достигне. Майте на увазі, що зовнішня шкірочка фрукту може бути покрита восковим нальотом.
Для зберігання хурму ліпше заморозити. У замороженому стані вона найбільше зберігає корисних речовин і вітамінів.
Якщо хурма надто терпка, то залиште плоди на ніч у гарячій воді (до 400С) чи покладіть на кілька годин у морозильну камеру, а перед вживанням розморозьте — терпкість зникне.

 

Кілька рецептів з народної медицини
За недокрів’я корисно пити по 50-100 мл соку хурми двічі на день перед їдою.
У разі застуди та кашлю полоскати горло соком 1 стиглої хурми, розведеного в склянці теплої води.
У разі каменів у нирках рекомендується порізати 4 середньої величини хурми, залити їх разом із кісточками склянкою окропу й довести до кипіння. Отриманий компот пити разом із м’якоттю по 1 склянці двічі на день перед їдою.
Шматочками хурми можна змащувати прищики й вугри. Завдяки своїм бактерицидним властивостям хурма знімає запалення.
За розладів травного тракту та хронічної діареї: 6 стиглих плодів розрізати, залити 3 склянками води й кип’ятити під кришкою на слабкому вогні 20 хв. Процідити й пити по 0,5 л через кожні 4 години.
Увага! Через свою здатність збільшувати кількість цукру в крові, хурму не рекомендують вживати людям, хворим на цукровий діабет. Протипоказана вона й після операції на шлунку чи кишечнику, а також у разі спайок, слабкого травлення та ожиріння. До того ж не слід вживати хурму з молоком чи холодною водою.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 301 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |