Субота, 2018-06-23, 8:24 PMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2017 » Травень » 2 » Користь жимолості їстівної
7:11 PM
Користь жимолості їстівної

На території нашої  країни налічується понад 50 різних видів жимолості, на інших континентах - близько 200 видів. Але серед усього розмаїття представлених видів лише один вид жимолості володіє корисними властивостями і є їстівною. Жимолость їстівна (як її називають не тільки вчені) являє собою чагарник, з розлогими гілками і висотою не більше двох метрів.


Однією з головних особливостей жимолості є те, що вона досить рано дозріває і має безліч вітамінів.
Цвіте жимолость в травні, коли температура вночі не опускається до -9 градусів, цев же критична температура для суцвіть жимолості. Колірна гамма цих суцвіть має жовтий або світло-жовті суцвіття, запашний аромат, що залучає ос, бджіл і джмелів для збору нектару.
Жимолость маєще одну перевагу, так як цвіте вона досить довго, цвітіння жимолості може досягати до 4 тижнів. Суцвіття жимолості має до 4 кольорів, тому завдяки цим властивостям жимолость ще вважається гарним медоносом.
Дозрівання ягід жимолості відбувається неодночасно, тому урожай цих ягід можна збирати кілька разів. Ягоди жимолості мають досить різноманітну фору від округлої до циліндричної форми.
Колірна гамма ягід різноманітна з переважанням темно-синього або фіолетового відтінків. На смак ягоди мають злегка гіркуватий присмак, стиглі ягоди- солодкувато-кислий.
  Алергічних реакцій на жимолость або протипоказань до вживання не виявлено.
Корисні властивості жимолості
У старовину продукти з жимолості застосовували в профілактиці від виразкових хвороб, простудних захворювань і навіть бронхітів. Завдяки своїм корисним властивостям жимолость допомагає поліпшити діяльність нирок і печінки.
Також помічали, що при постійному вживанні цих ягід поліпшувалася пам'ять і мозкова діяльність. Жимолость володіє хорошими виводними властивостями, тому вона досить добре виводить різні шлаки з організму.
Варто також відзначити, що жимолость від коренів до самих ягід в давнину застосовувалася для лікування всього організму від різних захворювань. Наприклад, з квіток жимолості робили компреси від втоми очей, головного болю, дратівливості.
Відвар кори застосовували для зняття спазмів у шлунковому тракті, при кольках. Свіже листя у вигляді кашки застосовували для різних шкірних подразнень, ранок, що сприяло їх швидкому загоєнню.
Завдяки високому вмісту цинку, йоду, міді жимолость  володіє такими корисними властивостями.
З усього цього можна зробити висновок, що ягоди жимолості це досить цінне джерело різних вітамінів і матеріалів. Вміст вітамінів С,А, В, фруктози, лактози, різнихорганічних кислот, досить велика і не поступається іншим фруктам за їх змістом.
За мінеральним складом магнію і натрію жимолость не знає собі аналогів за вмістом калію, поступається тільки брусниці. Також у жимолості містяться і мікроелементи, такі як кремній, цинк, барій, йод, марганець і мідь.
Жимолость можна назвати ліками від багатьох хвороб, головне знати, як правильно їх готувати.

 

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 229 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |