Субота, 2018-06-23, 5:11 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Квітень » 23 » Крес-салат — джерело вітамінів
2:40 PM
Крес-салат — джерело вітамінів

 

Крес-салат - один з найневибагливіших продуктів, а скільки від нього користі! Він і від весняного авітамінозу вбереже, і від онкологічних захворювань захистить.
Найширше застосування крес-салат знайшов, звичайно ж, в кулінарії. Його свіжий гострий смак нагадує гірчицю, редьку і хрін разом узяті. Так як цей овоч листовий, то йому завжди знайдеться місце в салаті і бутербродах, м’ясних і овочевих стравах. З нього готують супи і заправки, соуси, підливи. Цю рослину додають у страви з риби, яєць та сиру.
Склад і корисні властивості крес-салату
Маленькі хрусткі листочки крес-салату майже на 90% складаються з води, проте в них міститься і клітковина, і складні вуглеводи, і білки, і достатня кількість жирів. А його вітамінно-мінеральному складу можуть позаздрити навіть апельсини. Цей апетитний овоч дарує нам вітаміни А, Е, С, К, а також вітаміни групи В, холін, ніацин і фолієву кислоту. А з мінералів в ньому присутні залізо, цинк, магній, фосфор, мідь, марганець, кальцій, калій і селен.
Молоденькі і ніжні листочки цього ароматного овочу покликані боротися з весняною нестачею вітамінів. Адже ця рослина настільки невибаглива, що її можна виростити навіть без землі (що дуже актуально на початку весни, коли ще не розтанув сніг на присадибних ділянках), просто покласти насіння в марлю і регулярно поливати їх, а урожай дозріє всього за якихось сім-десять днів. І всі ці старання не просто заради смачної страви з крес-салатом, це ще й можливість поліпшити свій апетит, нормалізувати сон і травлення, крім того рослина має протимікробну і протизапальну, відхаркувальну та сечогінну дію, вона позитивно впливає на артеріальний тиск.
Вчені вважають, що ввести крес-салат у регулярний раціон, то різко знизиться ризик розвитку катаракти і пошкодження ДНК кров’яних клітин, а також простатиту і ракових захворювань. Крес-салат також є чудовим профілактичним засобом при опіках, виразках, різних захворюваннях шкіри. Він здатний надавати лікувальний ефект при простудних захворюваннях, хворобах дихальних шляхів, нирковокам’яній і жовчнокам’яних недугах. Крес-салат допомагає полегшити стан при нервових розладах, депресіях, порушенні сну, авітамінозах, він знімає набряки і полегшує болі при запальних процесах в суглобах.
Сік зі свіжого крес-салату застосовують у народній медицині для лікування кашлю, недокрів’я, цинги, за допомогою нього зміцнюють імунітет. Цей сік — хороший засіб для полоскання горла. В якості цілющого засобу застосовують і корінь рослини. У подрібненому вигляді він допомагає при лихоманці, а разом з листям з нього роблять особливі примочки, які використовують для лікування ран і при збільшенні передміхурової залози. Мазь з рослини позбавляє від алергії, корости, золотухи, це відмінне бактерицидний і ранозагоювальний засіб. Крім того, сухий порошок з крес-салату можна використовувати замість гірчичників.
Калорійність крес-салату — у 100 грамах крес-салату в середньому міститься близько 30 ккал.
Протипоказання крес-салату.
Потрібно пам’ятати, що крес-салат, як і будь-яку гостру рослину, не можна вживати при гастритах, дуоденітах і колітах. Що, втім, ніяк не поширюється на зовнішнє застосування рослини.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 258 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |