Понеділок, 2018-06-18, 6:40 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Травень » 28 » Міцний горішок
1:54 PM
Міцний горішок

 

Білки за своєю природою дуже розумні тварини: вони точно знають толк в горіхах. Власне, людині теж не властиво відставати, і тому вона черпає всю «горіхову» користь для зміцнення здоров’я і підтримки краси.


Горіхи — хороше джерело білка, амінокислот, жирів, мікроелементів, А, В і С та інших вітамінів.
Вони складають необхідний раціон для розвитку дітей, фізичної сили спортсменів, входять до складу різних дієт і є прекрасним ласощами для будь-якої людини. З медичної точки зору, як зазначив сам Гіппократ, горіхи допомагають також при захворюваннях нирок, печінки і шлунка. Амінокислота аргінін живить мозок і бере участь в будівництві білка, вона покращує кровообіг, збагачує й зміцнює імунну систему. Такі мікроелементи, як фосфор і кальцій, відповідають за формування кісток і зміцнення зубів, натрій нормалізує тиск, магній покращує роботу серця і т.д. Вегетаріанці дуже цінують горіхи, тому що за змістом білка вони успішно замінюють м’ясо. Через невеликий вмісту вуглеводів горіхи включають в харчування хворих цукровим діабетом. Завдяки своїй користь горіхи дійсно є незамінним цінним продуктом в харчуванні людини.
Перераховувати всі види горіхів марно через їх чисельність (більше 40 видів), тому розглянемо лише найбільш популярні види в нашому раціоні.
Волоські горіхи.
Волоські горіхи містять велику кількість ненасичених жирів, білків, омега-3. А також калій, кальцій, кобальт, магній, фосфор, цинк, йод. Багаті вітаміном Е. Рекомендуються при анемії, високому артеріальному тиску, після операції для відновлення організму, для зміцнення імунітету, особливо вагітним і годуючим матерям. Добова доза — 5 горіхів.
Кедрові горіхи.
Кедровий горіх містять дуже багато олії, тому швидко псується, якщо неправильно зберігається. Цей вид горіхів містить вітаміни А, D, С, В1, В2, В6, В12, РР, Е, фруктозу, клітковину, а в 100 грамах — добову норму амінокислот і мікроелементів. Вони зміцнюють імунну систему, регулюють обмін речовин, допомагають при неврозах, під час лікувального голодування і поста.
Арахіс.
Арахіс корисний майже для кожного органу людського організму: серця, печінки, нервової системи, покращує пам’ять, слух, увагу, зміцнює сон. Все це завдяки хімічним складом: білок, рослинні масла, амінокислоти, фолієва кислота, вітаміни С, А, D, В1, В2, РР, Е, К, натрій, фосфор, магній, калій, кальцій, цинк, залізо.
Мигдаль.
Як і всі горіхи, мигдаль багатий білком і містить найбільше, ніж інші горіхи, кількість фосфору. У ньому присутній цинк, магній, кальцій, залізо, вітаміни групи В і Е. Завдяки мигдалю можна підтримувати здоровий вигляд волосся, шкіри і зубів, поліпшити зір. На жаль, важко перетравлюється, тому не рекомендується людям з ослабленою травною системою.
Кеш’ю.
Кеш’ю містять велику кількість вітаміну А, а також С, В1, В2, В3, фосфор, кальцій, магній, залізо, нікотинову кислоту і, в порівнянні з іншими видами горіхів, найменш калорійні. Корисні при депресії, анемії, порушення обміну речовин, знижують холестерин в крові.
Фундук.
Фундук збагачений вітаміном Е і найбільшою кількістю фолієвої кислоти. За калорійністю він у два-три рази перевищує хліб, а у вісім разів шоколад і молоко. У дієтичному харчуванні використовується у хворих недокрів’ям і серцево-судинною системою. Так як вуглеводів в фундуку дуже мало, то його можна не боятися вживати під час дієти для схуднення, при якій важливо ще одну корисну властивість цього горіха — він сприяє виведенню шлаків з організму.
Серед інших горіхів своїми корисними властивостями виділяються фісташки, пекан, каштан, кокосові горіхи та інші.
Рекомендації щодо купівлі та зберігання горіхів .
Не беріть горіхи з чорними дірочками або тріщинами.
Цілісні горіхи зберігаються довше в прохолодному місці, а очищені, порізані і мелені — в холодильнику в закритому контейнері, інакше вони швидко почнуть гірчити;
Будь-які горіхи можна заморожувати і зберігати у морозильній камері до 6 місяців.
Поради щодо вживання.
Середня добова норма горіхів — 70-100 грам, одна жменя. Надлишок дає сильне навантаження на печінку;
Більш легкому засвоєнню горіхів сприяє ретельне розжовування, замочування або подрібнення;
Дуже важливо вживати горіхи протягом зимово-весняних авітамінозів;
За допомогою горіхів можна контролювати підвищений апетит. Щоб не поправитися, наприклад, шоколад краще замінити горіхами — їх можна з’їдати 30-50 грам в день.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 233 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |