П`ятниця, 2018-05-25, 5:39 PMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Листопад » 27 » Найсолодша рослина у світі
10:54 AM
Найсолодша рослина у світі

Найсолодшою рослиною в усьому світі вважається багаторічний представник сімейства айстрових, під назвою стевія. Висота цієї рослини з білими, дрібненькими квіточками може досягати трохи вище півметра і росте вона в Південній Америці. Місцеві аборигени прозвали стевію «каа ехо», що перекладається як медова трава. Індіанці Південної Америки вже давно застосовують листочки стевії для додання створення солодких напоїв. 


Необхідно лише кинути кілька листочків стевії, наприклад, в чай, і він стане неймовірно солодким. У 1931 році цією рослиною зацікавилися вчені і навіть витягли з її екстракту глікозиди, що отримали назву стевізіоди. У їх складі зустрічаються сахароза, глюкоза і стевіол, а по своїм смаковим якостям вони в 300 разів солодше звичної сахарози. До того ж стевія не містить азоту і є самим здоровим підсолоджувачем. 
Навіть після відкриття Америки Колумбом, про стевію довгі роки нічого не було відомо, так як місцеві індіанці ретельно зберігали секрет цієї солодкої рослини. Вперше про неї дізналися від відомого натураліста Антоніо Бертоні, який в 1887 році розповів про цю дивовижну рослину всьому світу. Взагалі, першими використовувати стевію як цукрозамінник почали японці. Але дуже скоро пішли чутки, що в ній містяться речовини, що викликають мутації. Після ряду досліджень ці чутки були повністю спростовані, і стевія була визнана повністю безпечною. Японія, раніше за всіх почала культивацію стевії та виробництво стевізіоду. 
Ця речовина широко застосовується не тільки при виробництві напоїв, але і йогуртів, жувальних гумок, морозива, тістечок і навіть зубної пасти. Сьогодні стевія виростає в багатьох куточках планети. Найчастіше її використовують для виділення стевізіоду, також застосовується в харчуванні для людей, які страждають хворобами серця і діабетом. У нашій країні цю незвичайну рослину нерідко можна побачити в горщиках на підвіконнях, так як вона вже давно перекваліфіковувалася в кімнатну. І хоча «одомашнена» стевія має набагато меншу висоту, її листя все такі ж солодкі, як і у рослин, що виростають у своєму звичному середовищі. Причому навіть листя домашньої стевії цілком можна використовувати в їжу замість цукру.

Категорія: Довкілля | Переглядів: 260 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |