Понеділок, 2018-06-18, 6:37 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Травень » 28 » Пророщені зерна здоров’я
1:53 PM
Пророщені зерна здоров’я

 

Пророщені (пророслі) зерна злаків і бобових давно вже рекомендуються представниками науки про здорове харчування. Адже про їхню користь людство знало давно. Гіппократ, індійські йоги і навіть наші предки в Стародавній Русі вживали ці зерна в їжу (готували каші, киселі, додавали в супи, квас, варили пиво).


У наш час дуже багато прихильників здорового харчування самі пророщують зерна, вживаючи їх у вигляді салатів або окремим блюдом. Годяться для цього практично всі види культур, які присутні в раціоні харчування людини: пшениця, жито, ячмінь, всі види бобових, насіння соняшнику, арахіс.
Вважається, що пророщене зерно має в собі набагато більше звичайних вітамінів і прекрасно впливає на роботу організму в цілому, оскільки такі зерна є продуктом підвищеної біологічної цінності, в якому сконцентрована жива активна енергія та цінні поживні речовини, що відновлюють організм на клітинному рівні. Давайте дізнаємося про це детальніше.
Харчова цінність
При пророщуванні в зернах збільшується вміст деяких вітамінів групи В (наприклад, вітамінів В, В2 і РР — в середньому в 1,5-2 рази), вітаміну Е, з’являється в паростках і вітамін С, відсутній у звичайному зерні.
В пророщеному зерні частково руйнуються фітати, що блокують засвоєння кальцію, магнію, цинку та інших мінеральних елементів. Також в пророщених зернах багато цукру і клітковини, які в даному виді легко засвоюються.
Таким чином, харчова цінність пророщених зерен пшениці, бобових рослин і сої значно вище продуктів їх переробки, тому що більша частина корисних речовин знаходиться в зародку зерна. І якщо зерно відправити на борошномельне виробництво, то корисні речовини (вітаміни групи В, мінеральні елементи, харчові волокна) здебільшого губляться, залишаючись у висівках.
Користь для організму
Фахівці стверджують, що пророщені зерна, як пшениці, так і інших зернових є потужним стимулятором життєдіяльності організму:
регулюють і відновлюють життєво важливі процеси в організмі в будь-якому віці, підвищують імунітет, сприяють несприйнятливості до простудних захворювань;
забезпечують нормальний обмін речовин та повноцінну роботу нервової системи; покращують травлення, лікують екземи, виразку шлунка;
підвищують працездатність і поліпшують статеву функцію;
відновлюють гостроту зору, координацію рухів, колір і густоту волосся, укріплюють зуби;
омолоджують організм, завдяки наявності в проростках антиоксидантів: вітамінів А, С, Е та ферментів;
жива енергія свіжих проростків стимулює внутрішнє самоочищення і самовідновлюються здатності організму, сприяє утворенню гемоглобіну; очищає кров;
пророщені зерна є профілактичним засобом запобігання раку;
велика кількість магнію в пророщених зернах сприяє зниженню тиску, виведенню з організму холестерину, знижує ймовірність серцевих нападів;
пророщені зерна є ефективним засобом для зниження надлишкової ваги, покращують сон;
пророщені насіння, зерна і боби легко засвоюються, містять набагато більше вітамінів, ніж інші продукти, а також оптимальне поєднання білків і вуглеводів
До речі, норма споживання людиною пророслого зерна — від 50 до 100 гр. за добу.
Як вибрати зерна
Необхідно дуже ретельно підійти до відбору та підготовки зерен, пам’ятаючи про те, що зерна могли бути оброблені якимись шкідливими речовинами. Таке зерно відразу спливає на поверхню, коли його заливають водою. Краще всього придбати зерна в аптеках або відомих магазинах. Зерно, яке не проросло по закінченню двох діб, не варто вживати в їжу.
Ні в якому разі не варто пророщувати зерно про запас, його можна зберігати в холодильнику не більше 48 годин. У готові блюда на основі пророщених зерен при тривалому зберіганні для кращого збереження бажано додавати сік лимона або мед. Але якщо зерна потемніли, нехай і в холодильнику, то вживати їх не слід.
Як проростити зерна в домашніх умовах
Найбільш поширеними для пророщування є зерна пшениці, жита, сочевиця, квасоля всіх видів, горох, гречка, насіння соняшнику, редису і т. д.
Промийте холодною водою 50-100 гр. зерен (нагадаємо, це добова норма споживання) і засипте в плоску скляну, порцеляновий або емальований посуд шаром не більше 2 см. для забезпечення рівномірного проростання. Зерна можна насипати або на підстелену тканину або марлю, або безпосередньо на дно посуду. Зверху зерно накрийте тканиною або марлею, і залийте водою кімнатної температури до верхнього рівня зерна. І поставити в тепле затемнене місце. У міру необхідності, зволожувати верхню тканину.
Проростання зерен до рекомендованих 1-3 мм відбувається приблизно за добу-дві, залежно від температури навколишнього середовища та якості зерна. До речі, навіть просто набряклі зерна (а їх проростання відбувається не одночасно) і ті, які ще не проклюнулися, але вже налилися соками, є повноцінним продуктом.
Тепер необхідно зерна добре промити під струменем води для видалення запаху. І можна вживати в їжу.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 234 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |