Четвер, 2018-06-21, 11:41 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2014 » Жовтень » 29 » Рослина-цілитель (Журавлина)
4:15 PM
Рослина-цілитель (Журавлина)

 

Журавлину називають «північним лимоном» не даремно — в ній міститься 20% вітаміну С, в надлишку лимонної та хінної кислоти. Як і лимон, журавлина неймовірно корисна, вона допомагає вилікувати і не дати розвинутися дуже багатьом захворюванням.
 

Лікувальні властивості журавлини.
Ягоди журавлини, крім вітаміну C, лимонної, хінної і бензойної кислот, містять вітаміни групи В, К, РР, ефірне масло, цукор, каротин, дубильні і пектинові речовини, солі кальцію, калію, фосфору. Присутні: залізо, йод, мідь, кобальт, бор, марганець, магній тощо.
Ця чудова ягода є натуральним антибіотиком. Відомо, що інфекційні ураження нирок, а також запалення шлунка, товстого і тонкого кишківника в більшості випадків починаються з впровадження в організм бактерій класу E.Coli. Впливати на них медикаментозними способами складно, зате свіжовиготовлений журавлинний сік містить речовини, які змушують бактерії деформуватися. Бактеріям типу Helicobacter pylori (їх присутність в організмі зазвичай розпізнається за симптомами виразки шлунка і розвитку цього захворювання) теж варто остерегти — регулярне вживання журавлини в їжу вважається досить дієвою профілактикою виразкової хвороби (однак журавлина має протипоказання при гастритах з підвищеною кислотністю, захворюваннях печінки і активних виразкових процесах) .


При яких хворобах можна і потрібно вводити в раціон журавлину?
Деякі лікарі сміються — простіше перерахувати захворювання, до лікування яких журавлина не має ніякого відношення, ніж ті, при боротьбі з якими вона демонструє позитивний ефект. І все ж постараємося! Журавлину потрібно закуповувати при:
ангіні, грипі та застудних захворюваннях; ревматизмі; лікуванні авітамінозів; частих стресах, хронічної втоми і головних болях; безсонні; туберкульозі; атеросклерозі і захворюваннях серцево-судинної системи; гнійних ранах, виразках і опіках на шкірі; при лікуванні карієсу і пародонтозу.
Розведений у воді журавлинний концентрат повертає бадьорість навіть після напруженого робочого дня. Широко використовують журавлину в домашній кулінарії. З неї готують желе, кисіль, морс, квас, варять варення: солодке — до чаю і кисле (з половинною дозою цукрового піску), яке подають до м’ясних і рибних страв; використовують при квашенні капусти. Журавлину можна заготовити про запас, просто засипавши її цукром: на 1 кг журавлини — 2 кг цукрового піску.
При розладі шлунка дві столові ложки ягід журавлини залити двома склянками гарячої води, кип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, охолодити, процідити і пити по півсклянки чотири рази на день.
При хронічній ангіні соком журавлини, змішаним з медом, полоскати горло. Для зміцнення нігтів регулярно втирати в нігтьову пластинку і шкіру навколо неї сік журавлини.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 260 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |