П`ятниця, 2018-06-22, 1:52 PMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2014 » Грудень » 24 » Селера — комора здоров’я
10:53 PM
Селера — комора здоров’я

 

За поживними якостями селера посідає перше місце серед овочевих культур. Цінних харчових і цілющих властивостей селері надає велика кількість різних речовин у корисних для організму людини поєднаннях. 


Тільки в листі смакових та ароматичних речовин, які поліпшують апетит і травлення, — близько 40 видів. Селера містить також вуглеводи, солі калію, магнію, кальцію, марганцю, заліза, цинку, фосфору, натрію. А також активні сполуки, які розслаблюють м’язи і знижують рівень гормонів стресу. Заслуговує на увагу вітамінний склад: С, В1, В2, В6, К, Е, PP, провітамін А (ось чому селера корисна для здоров’я шкіри, волосся та очей), містить велику кількість фітонцидів, глюкозидів, білків. Завдяки такому хімічному складу має неабиякі лікувальні властивості. Селера позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, органів травлення, нирок, печінки, заспокійливо діє на нервову систему, сприяє поліпшенню кровотворення. Благотворно впливає на обмін речовин. За постійного вживання селери підвищується життєвий тонус, організм омолоджується, що особливо важливо для людей похилого віку. Селера чинить збуджувальну дію, є потужним сечогінним засобом, допомагає в разі неврозів, запорів. Крім того, корисна за геморою, затримує відкладення солей у суглобах, стінках судин, нирках, печінці, запобігає алергійним висипанням на шкірі, помічна в разі дерматитів, загоює виразки та рани, поліпшує стан за ревматизму, подагри. Сік селери корисний для людей, схильних до вживання солодощів та печива, куріння, за легеневих захворювань, авітамінозів, нервових розладів, статевого безсилля, втамовує спрагу та тонізує у спеку (досить спожити 1 ч. л. свіжого соку селери, щоб зовсім не відчувати, особливо в умовах вологого клімату). Від селери не повніють, бо вона має низьку калорійність і високий вміст клітковини, що запобігає появі відчуття голоду. Усе це робить селеру гарним продуктом для дієтичного харчування. Але не рекомендується вживати її вагітним і мамам-годувальницям.
Використовують селеру і в народній медицині.
— У разі відкладення солей вживати по 1—2 ч. л. свіжого соку кореня тричі на день за 30 хв. до їди. Курс лікування — місяць. Після 2—3-тижневої перерви можна повторити.
— За ревматизму, подагри, болю в суглобах 1 ст. л. свіжих коренів селери залити 2 склянками окропу і настояти 4 години в щільно закритому посуді, процідити. Приймати по 2 ст. л. 3—4 рази на день за 30 хв. до їди. — 35 г кореня залити 1 л холодної перевареної води, настояти протягом 8 годин, процідити. Приймати по 1 ст. л. тричі на день. Засіб поглиблює сон і збільшує його тривалість.
— Цистит. Змішати порівну насіння селери й мед. Приймати по 1 ч. л. тричі на день. — За сечокам’яної хвороби (розчиняє камені). 2 ч. л. насіння на 1 склянку окропу, варити на слабкому вогні 30 хвилин (можна на водяній бані). Пити по 2—3 ст. л. двічі на день.
— У разі болісних менструацій сік усієї рослини приймати по третині склянки двічі на день за півгодини до їди або через годину опісля. — За гастриту 30—40 г подрібненого кореня залити 1 л гарячої води, настояти 8 годин, процідити. Приймати по 2 ст. л. тричі на день.
Селеру часто використовують як пряносмакову рослину для приготування ароматичних приправ до салатів, гарнірів, супів, як зелену їстівну прикрасу для столу. Селера гарно поєднується з яблуками, особливо кислими, морквою, ананасами і в салатах, і в тушкованому вигляді.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 255 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |