Субота, 2018-06-23, 5:09 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Квітень » 23 » Шпинат – «залізна зелень»
2:30 PM
Шпинат – «залізна зелень»

 

Батьківщиною цієї корисної рослини вважається Персія. Шпинат був дуже популярним вже за часів Середньовіччя — його вживали в їжу свіжим, відвареним і тушкованим. У 16 столітті культивували кілька сортів шпинату, які використовували переважно в лікувальних цілях — для поліпшення травлення.


У нашій країні найпопулярнішими є три сорти шпинату. У «Вікторії» округлі товсті листи з кучерявим краєм, пофарбовані в темно-зелений відтінок, з блискучою поверхнею. Шпинат «Велетенський» має середні компактні розетки видовженого блідо-зеленого листя. У сорту «Годри»» розетки середньої величини, листя досить щільні.
Свіже листя шпинату містять багато каротину (провітаміну А), вітаміни групи В, Р і РР, аскорбінову кислоту, вітамін Д, різноманітні мінеральні сполуки. За процентним вмістом білків ця зелень перевершує багато овочів, тому шпинат рекомендується включати в раціон при дієті, щоб запобігти білковий дефіцит. У соку свіжого шпинату багато йоду, який запобігає багатьом захворюванням щитовидної залози і нормалізує її функціонування.
Збалансований вітамінний, мінеральний і білковий склад листя шпинату є унікальною особливістю цієї рослини. Свіжий і термічно оброблений шпинат органічно доповнить будь-яку дієту . Регулярне споживання страв з цією зеленню допоможе вам підвищити гемоглобін, запобігти авітамінозу, підвищить імунітет. Офтальмологи рекомендують їсти побільше шпинату при загрозі відшарування сітківки ока і деяких судинних захворюваннях органів зору. Цю корисну рослину включають в щоденний харчовий раціон при діабеті, неврологічних захворюваннях, анемії, гіпертонії, туберкульозі, порушеннях травлення, атонії кишечника.
Оскільки в шпинаті міститься багато щавлевої кислоти , він може надавати дратівливу дію на кишечник і нирки. Дітям його дають в обмеженій кількості. Нейтралізувати цю хімічну сполуку можна молоком або вершками, які слід додавати в воду при гасінні або відварювання свіжого листя. Небажано часто вживати шпинат при сечокам’яній хворобі, нефриті в стадії загострення, подагрі, деяких захворюваннях печінки і дванадцятипалої кишки.
На смак листя шпинату можуть здатися прісними, тому, наприклад, в салати їх рекомендується додавати разом з іншою, більш пряною зеленню — наприклад, щавлем, кінзою, петрушкою, кропом.
Вибираючи шпинат, розгляньте його листя. У якісного примірника листя рівно пофарбовані, черешки товсті і м’які, листові пластини — тонкі і широкі. Небажано купувати рослини з отворами, залишеними садовими шкідниками, пожовклими або побурілими краями листя, темними плямами на черешках або листових пластинах, млявим або підсохлим листям. У такій зелені мало вітамінів та інших корисних речовин.
Зберігається шпинат недовго. Бажано готувати його безпосередньо після збору (або хоча б протягом 1 — 2 доби), інакше велика частина вітамінів зруйнується, а листя стануть млявими. При необхідності, шпинат можна мити і заморожувати в пакетах, але розморожена зелень буде в нагоді вам лише для приготування супів і других страв, в салат її вже не покласти.
Одна з переваг шпинату — його яскраво-зелене забарвлення, яке стійке до термічної обробки. Тому ця рослина нерідко використовують як природний барвник. Наприклад, у Туреччині печуть дуже смачні яскраво-зелені кекси, в які додають порошок з сухого шпинату. На смак готових виробів така добавка взагалі не впливає, а вид виходить дуже незвичайний. Можна додавати подрібнений шпинат в запіканки, піцу, будь-яку випічку.
Оскільки шпинат володіє практично нейтральним смаком, не бійтеся експериментувати. Спробуйте, наскільки він поєднується з м’ясом, рибою, різноманітними овочами і пряною зеленню. Ви неодмінно оціните по достоїнству цю корисну рослину, коли освоїте приготування нових страв зі шпинатом.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 260 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |