Субота, 2018-06-23, 5:09 AMГоловна

Пошук

Погода в Житомирі

Календар

«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Категорії розділу

Живе диво [17]
Живе диво
Довкілля [25]
Земля [92]
Земля
Вода [28]
Вода
Надра [15]
Надра
Новітні технології [20]
Новітні технології
Зелений контроль [146]
Зелений контроль
Консультації, роз’яснення, поради [70]
Консультації, роз’яснення, поради
Ліс [49]
Оголошення, реклама [0]
Природно заповідний фонд Житомирщини [13]
Природно заповідний фонд Житомирщини
Відео [1]
Цілюща сила природи [54]
Наші домашні улюбленці [40]

Друзі сайту

Статистика

Головна » 2015 » Лютий » 25 » Сочевиця: корисні і цілющі властивості
1:36 PM
Сочевиця: корисні і цілющі властивості

 

Сочевиця - однорічна трав’яниста рослина, що відноситься до сімейства бобових. Вона відома людству з найдавніших часів. Згадка такої страви як «чечевичная» юшка зустрічається в багатьох історичних літописах. Стародавній Єгипет, Стародавня Греція, Вавилон — люди всіх цих цивілізацій включали в свій раціон сочевицю, з тією лише різницею, що для бідняків вона становила основну їжу, а знати вживала її в якості делікатесу з метою використання її цілющих властивостей.


Як це не дивно, але на Русі в середньовічні часи сочевиця також була дуже популярна, і з неї навіть пекли хліб. Поява нових харчових продуктів, у тому числі картоплі, витіснили сочевицю з наших столів. І на сьогоднішній день вона є скоріше екзотикою, ніж повсякденним блюдом в повсякденному харчуванні. А адже за своїм цілющим і поживними властивостями, сочевиці немає рівних серед різноманіття рослинних продуктів.
Сьогодні основним постачальником сочевиці на світовий ринок є Індія, потім йде Північна Африка і ряд теплих країн південної Європи.
Склад і калорійність сочевиці
У 100 грамах сочевиці міститься 14 г води, майже 25 г рослинного білка, близько 54 складних вуглеводів і всього лише 1 г жирів. Невеликою кількістю сочевиці можна наїстися, отримавши достатньо білка, який легко засвоюється, і вуглеводів, які будуть поступово розщеплюватися, тим самим, зберігаючи в організмі почуття насичення. А мінімальний вміст жирів в цьому продукті робить його незамінним блюдом дієтичного харчування.
Сочевиця — важливе джерело заліза і фолієвої кислоти. Вона здатна забезпечити до 90% добової норми цих речовин, необхідних людині. Такі елементи, як крохмаль, вітамінна група В і калій також представлені у сочевиці в достатній кількості.
Що стосується поживності цього продукту, то калорійність 100 грамів сочевиці складає 310, 5 кілокалорій. Для того щоб краще орієнтуватися, можете взяти на замітку, що в гранчастій склянці вміщується 170 г, в столовій ложці 26 г, а в чайній ложці 9 г сочевиці.
Корисні та цілющі властивості сочевиці
Одне з важливих властивостей сочевиці, яке не можна не відзначити на тлі існуючих проблем забруднення навколишнього середовища — це її абсолютна екологічність. Сочевиця не накопичує в собі ніяких токсичних елементів, нітратів і радіонуклідів, а, отже, нешкідлива для харчування.
Що стосується її лікувальних властивостей, то вважається, що вона корисна при нервових розладах. «Людина, основною їжею якого служить сочевиця, знаходить здоров’я, спокій і душевну рівновагу» — така думка побутує ще з давніх часів.
Крім того страви з сочевиці рекомендують до вживання при наступних захворюваннях:
сечокам’яна хвороба;
хвороби серцево-судинної системи;
цукровий діабет (нормалізується рівень цукру в крові);
проблеми з травним трактом, включаючи коліти і виразки.
Сочевичні страви також корисні для кровотворення, так як містять високий відсоток калію. А завдяки вхідної в їхній склад клітковині, вона ефективна як профілактичний засіб онкологічних захворювань, переважно раку прямої кишки і грудей (у жінок). Відповідальний за це исофлавон — мікроелемент, який не зникає ні при якому вигляді обробки, що важливо при різноманітному харчуванні.
Звернути на сочевицю особливу увагу варто вагітним жінкам, її включення в раціон благотворно позначиться на правильному розвитку плода.
Нарешті, регулярне споживання страв з сочевиці здатне зміцнити імунітет і підняти життєвий тонус.
Сочевиця, як і пшениця, може добре проростати. При цьому за своїм лікувальним властивостям, вона анітрохи не поступається останньої. Більш того, проростаючи в насінні накопичується вітамін С, який грає важливу роль при повноцінному функціонуванні нашого організму.

Категорія: Цілюща сила природи | Переглядів: 296 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright "Скарбниця Житомирщини" © 2018 |